Kamera

Beskrivelse av kameraet som er benyttet i kassen
Kameraet er et TP-Link webkamera (TL-SC3130G) med mulighet for trådløs overføring. På grunn av plasseringen var vi avhengig av dette, men kameraet finnes også uten trådløs sender innebygget.

I forhold til funksjonalitet oppfatter vi kameraet som rimelig. Det ble kjøpt på Netshop for kr 875,-
(Lenke her >>>)

I forbindelse med fuglekassa på Hvattum er kameraet satt opp ca 50 meter fra nærmeste sender som står inne. Da det var en del brudd i forbindelsen (stort pakketap) ble det koblet på en helt ordinær ekstern antenne som står ved siden av fuglekassa. Disse kan kjøpes for 150 - 200 kroner på hvilken som helst nettbutikk som selger nettverksutstyr. Montering av den eksterne antennen ga helt stabil trafikk uten pakketap og kjapp svartid.

Ved bruk utenfor fuglekassen
Selv om kameraet primært ble kjøpt til fuglekassen var målet samtidig å investere i et kamera som også kunne gi nytte når fuglefamilien flyttet ut av kassa si. Dette kameraet kan derfor monteres med medfølgende fot for overvåkning. Det understrekes at dette er bygget for innendørs bruk og har ingen form for sabotasjesikring av selve huset. Det inneholder et oversiktlig og lettvint web-grensesnitt for administrasjon og også et eget overvåkningsprogram som kan installeres på pc. God administrasjon via web forutsatte imidlertid nedlasting av siste programvare (firmware) noe vi fant ut etter en stund. Det var derfor en del irritasjon med funksjonalitet som feilet med programvaren som var innstallert i kameraet da vi fikk det. Ny programvare hentet vi ned fra "Download"- seksjonen på TP-Link sine egne sider >>>.

Til bruk i overvåkning kan kameraet settes til å trigges relatert til ulike soner i bildet med ulike hendelser som skal settes i gang ved aktivitet. Eksempelvis kan kameraet sende en e-post med varsel om aktivitet. Det kan publisere bilde til en eller flere ftp-servere og en kan gå inn via mobil for å streame fra kameraet direkte. En kan også gå inn via webgrensesnittet og se bilder direkte fra kameraet. Gjennom java-klienten som installeres kan en også styre lys, lyd, zoom og opptak av bilde.

Det medfølgende overvåkningsprogrammet er overraskende avansert. Det vi setter størst pris på er at det viser en tidslinje for den delen av døgnet det er satt til å være aktivt. Dersom det logger aktivitet i denne perioden (trigget av sensor-sonene vi har satt opp) vises disse med parallelle røde linjer langs den samme tidslinjen. Det betyr at en raskt kan se igjennom bildene for de periodene det har vært aktivitet. En kan markere ønskede perioder for eksport til egen film. Da vil en også enkelt kunne markere inn- og utpunkt i det valgte materialet som skal ende opp i den endelige eksporten. En svakhet er at programvaren standard bare støtter eksport i .asf-format. Det er imidlertid enkelt å konvertere gjennom andre gratisprogrammer om en har behov for det.

Direktesending
Gjennom bloggen har vi også gitt tilgang til direkte-sending fra fuglekassa. Kameraet støtter dette direkte forutsatt at eksterne brukere slipper igjennom eventuell brannmur med såkalt port-forwarding. Det understrekes imidlertid at kameraet ikke er bygget for å ta i mot mye trafikk. Da "kneler" det. I løsningen vår er det derfor en ekstern server som henter Motion JPEG-bilder fra kameraet og distribuerer dette videre til alle som måtte ønske. Kameraet har standard innebygget leveranse av Motion JPEG.
3 kommentarer:

 1. Har nettopp anskaffet et DLink DCS-930L Webkamera og har tenkt å sette dette inn i en kasse. 2 stk. 932L blir mulig også innkjøpt, disse er med lys. Kameraene blir det mulig å se via nettet til www.mydlink.com sin side. Det jeg lurer på er om du vet hvordan en går fram for at andre skal få se, og uten mulighet for å kunne endre innstillingene, logge seg inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen,

   De fleste kamera sliter med flere enn fem samtidige brukere. Det fikk jeg raskt erfare. Kjenner ikke kameraet ditt, men de fleste kommer med fin programvare som kan hente strømmen fra kameraet for så å dele denne videre ut til internett via en egen pc. Da slipper du også problematikken med noen som "klår" på innstillingene. Når det gjelder tjensten til mydlink.com kan det hende de tilbyr dette (nettopp for å slippe å sette opp maskin til dette selv), men jeg har ikke lest meg opp på mulighetene for å stenge av tjenester mot publikum. Kan også være at de ikke tilbyr denne type tilpasninger da de frykter stor trafikk i motsetning til om dette kun benyttes til privat formål.

   Jeg holder på å sjekke ut ulike tjenester for årets "live-sending". Kommer jeg over noe å anbefale kan jeg legge det ut her slik at dere kan lese om det.

   Uansett - Lykke til! Dette blir artig.

   mvh
   Paul C.

   Slett
  2. Hei. Litt sent svar, men har nå 2 kameraer med IR-lys og det fungerer fint. Laster bilder opp på min hjemmeside og har nå fått et pilfinkpar som leieboere. Send meg gjerne info hvis du får tak i noe. www.ktv.no/~bei-ktv

   Slett